Veerkracht voor duurzame agrohandel

alt text

Urgentie én bereidheid tot actie waren de belangrijke conclusies uit de conferentie Nederland in de wereld: Veerkracht voor duurzame agrohandel, met 120+ deelnemers afkomstig uit het bedrijfsleven, de financiële sector, maatschappelijk organisaties, kennisinstellingen en overheid.

Deelnemers delen de wens tot meer samenwerking in Nederland, en vanuit Nederland met internationale partners. Zij gaven aan zelf aan de slag te gaan en te willen investeren in meer samenwerking. Ook onderschreef iedereen de waarde van het publiek-private Actieplan voor duurzame en veerkrachtige agrofood handel in dienst van wereldwijde voedselzekerheid.

Op 30 juni organiseerden IDH en VNO-NCW samen met de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid, en Natuur een conferentie  over leveringszekerheid en duurzaamheid in internationale ketens van voedsel en landbouwproducten met een brede vertegenwoordiging uit de Nederlandse agrofoodsector.

alt text

Tijdens de middag vonden inspirerende gespreken plaats over het actieplan en de kracht van samenwerking. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de overheid, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties gingen met elkaar in gesprek over hoe samen verder te bouwen aan weerbare en duurzame ketens.

De Nederlandse Diamant – de samenwerking tussen deze vier partijen – biedt daarbij een sterke basis en waardevol instrument voor de uitvoering van gezamenlijke acties. Alleen samen kunnen we de toeleveringsketens van voedsel en landbouwproducten weerbaar en duurzaam maken in een steeds complexere en grilligere wereld.

Oogst van de dag

Eén van de centrale, urgente acties vooraf aan de conferentie was het in kaart brengen van de handel en leveringszekerheid. Dit heeft geleid tot de publicatie van 13 sectorspecifieke analyses, aangevuld met twee overkoepelende sector brede rapporten over trends en risico’s in de agrofood handel. Daarmee is een eerste belangrijke stap gezet om leveringszekerheid concreet op de agenda te zetten.

alt text

Inhoudelijke thema’s

Tijdens de conferentie kwamen een aantal thema’s terug: 

  • Relevantie van inzet op leveringszekerheid en verduurzaming  voor het bedrijfsleven, en vanuit de overheid
  • De kracht van de Nederlandse agrofoodhandel, én de belangrijkste uitdagingen en kansen
  • Kansen voor publiek-private samenwerking in duurzame en veerkrachtige ketens
  • Hoe te komen tot veerkrachtige ketens en economische samenwerking
  • Inzicht in de belangrijkste risico’s voor Nederlandse organisaties en bedrijven
  • Duurzame inkooppraktijken en productie met respect voor mens en milieu
  • Het optimaal wereldwijd inzetten van Nederlandse kennis, kunde en ondernemerschap voor duurzame landbouw en slimme agrologistiek.
  • Samenwerking voor duurzame impact in partnerlanden
Investeren in duurzame ketens betekent ook investeren in relaties en elkaar leren kennen, dit is essentieel voor gedeeld begrip en blijvende samenwerking. Duurzame impact vraagt om een lange termijnvisie, een gedeeld verdienmodel en samenwerking tussen diverse organisaties. Want het belang van samenwerking over meerdere sectoren in zowel Nederland als internationaal biedt de kans om effectievere oplossingen te vinden voor de grootste risico’s van leveringszekerheid.
Marcel VernooijDirecteur Publieke Sector Relaties, IDH
alt text

Internationale context en vervolg

De urgentie is duidelijk. Klimaatverandering, geopolitieke ontwikkelingen, (bestaans-)onzekerheid in lokale productie en oneerlijke handelsmaatregelen zetten de internationale agrohandel onder druk. Dit leidt tot grotere prijsschommelingen en fluctuaties in de beschikbaarheid van voedselproducten.

Het actieplan biedt daar een concreet antwoord op. Het legt de basis voor een praktijkgericht platform waarin privaat en publieke partijen samenwerken aan verbeteringen van internationale voedsel- en landbouwketens.

De komende periode zullen partijen samen verder werken aan de  ontwikkeling en vooral ook de uitvoering van het actieplan. Dat vraagt actiebereidheid van alle schakels in de keten.